fbpx
Начало » България » БАН приканва учители и ученици да се включат в „Написаното остава. Пиши правилно!“

БАН приканва учители и ученици да се включат в „Написаното остава. Пиши правилно!“

  • bobi
  • 19 май 2020
  •  Коментарите са изключени за БАН приканва учители и ученици да се включат в „Написаното остава. Пиши правилно!“

По случай 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ на Българската академия на науките традиционно кани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“.

За поредна шеста година учениците отново ще могат да направят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

Подготвени са две диктовки: //ibl.bas.bg/wp-content/uploads/2020/05/Diktovki_24_may_2020.zip   Като натиснете на линка – директо започва да се сваля

Едната е откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“, а другата е откъс от статията на Манол Глишев „.“Как Найден Геров създаде легендата за Солунските братя“, публикувана в интернет сайта „Площад „Славейков“.

Диктовките се предоставят като звукови файлове. Приложени са описания на възможни грешки.

След провеждането на диктовките от Института за български език могат да изпратят стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“ за всички участници и три тениски с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“ за отличилите се ученици.

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките цели да привлече вниманието към огромното значение на образованието и науката (и на грамотността като тяхна предпоставка) за развитието на обществото.

Проектът „Написаното остава. Пиши правилно!“ е част от програмата „Образование с наука“ (2019 – 2020) на Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top