fbpx
Начало » България » БАН е с двама нови заместник-председатели и главен научен секретар

БАН е с двама нови заместник-председатели и главен научен секретар

  • bobi
  • 19 ян. 2021
  •  Коментарите са изключени за БАН е с двама нови заместник-председатели и главен научен секретар

Нови заместник-председатели и главен научен секретар на Българската академия на науките избра Общото събрание на БАН. Заместник-председателите са двама – проф. д.б.н. Евдокия Пашева и чл.-кор. д.т.н. Стефан Хаджитодоров. За главен научен секретар е избрана проф. Нели Косева, съобщиха от пресцентъра на академията.

Професор Евдокия Пашева е доктор на биологическите науки. В БАН работи от 1980 г. – в Института по органична химия, а от 1983 г. в Института по молекулярна биология. Избрана е за главен научен секретар на БАН през 2012 и 2017 г.

Областите на научен интерес на проф. Пашева са молекулярна и клетъчна биология, стабилност на генома, клетъчни механизми на онкогенезата, анти туморни агенти, ДНК/ белтък взаимодействия. Има 64 научни публикации.

Член-кореспондент Стефан Хаджитодоров е доктор на техническите науки. Той работи в БАН от 1983 г. – Централна лаборатория по биомедицинско инженерство. Бил е научен секретар на Академията, отговарящ за инженерните науки през 1992- 2008 г. и главен научен секретар на БАН през 2008-2012 г.

Чл.-кор. Хаджитодоров специализира в анализа на данни, разпознаване на образи, класификация, статистически и размити методи за разпознаване и класификация, невронни мрежи, двунивови класификатори, анализ на говорни сигнали, приложения на теорията на разпознаване на образи в медицината и други области, управление на научните изследвания и изследване на проблемите на националната сигурност. Научните му публикации в страната и чужбина са 79.

Нели Косева е професор в направление химически науки (полимери и полимерни материали) и е съавтор на 78 научни труда. Тя е ръководител на научно направление „Полимери за алтернативна енергия и защита на околната среда“ в Института по полимери на БАН, като през периода 2012 – 2020 г. е била директор на института. Областите на професионален интерес на проф. Косева са синтез и модификация на полимери чрез контролирана радикалова полимеризация и полимеризация с отваряне на пръстена, поликондензация или полимер-аналогични реакции; дизайн и синтез на наноразмерни полимерни терапевтици, лекарствено-полимерни конюгати и полиплекси, разработване на системи за пренос на лекарства на основата на природни и синтетични полимери, приложение на полифосфорестери като носители на биологично активни вещества – радиопротектори, антитуморни агенти и др. Физични методи (ИЧ-, ЯМР спектроскопия, динамично и статично разсейване на светлината, атомно-силова микроскопия) за охарактеризиране на полимери и полимерни материали.

Изборът на заместник-председатели и главен научен секретар се проведе днес, 18 януари 2021 г., след като акад. Юлиан Ревалски бе избран на 30 ноември 2020 г. за втори мандат председател на Българската академия на науките за периода 2020-2024 г. Седмото заседание на VIII-то Общо събрание на БАН се състоя чрез видеоконферентна връзка и присъствено гласуване по предварително уточнен график при спазване на всички противоепидемични мерки.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top