fbpx
Начало » България » БАН: Държавата си дава сметка за важността на научния потенциал

БАН: Държавата си дава сметка за важността на научния потенциал

  • bobi
  • 08 май 2020
  •  Коментарите са изключени за БАН: Държавата си дава сметка за важността на научния потенциал

България е една от първите държави в ЕС, която успя да организира финансиране на проекти свързани с COVID-19, стана ясно на брифинг в БАН.

Като резултат от тези проекти учените се надяват откриването на лекарства, а защо не и ваксина, както и връщането на българската наука на едно от челните места, заяви заместник-министър Карина Ангелиева.

Акад. Юлиан Ревалски добави, че това е много навременна и полижителна стъпка на изпълнителната власт.

„Кризата показа много ясно необходимосттта от лекари и наличието на научен потенциал в страната, който да е способен да реагира както оперативно така и със справянето с бъдещи такива кризи. Всички си даваме сметка, че това едва ли ще е последният вирус от този род. Добър знак за нас учените е, че държавата си дава сметка за важността на научния потенциал.“, каза Ревалски.

Документите за конкурса са изпратени в министерството на финансите. След като получат съгласуване и бъде променена годишната програма на Фонда ще може да се обяви този конкурс.

Медико-биологичните науки, разработване на терапии при заболяването са от тематичните направления в конкурса.

Конкурсът предвижда три месечно информира на Фонд научни изследвания за постигнаните резултати в този конкурс.

С осигуряване на средствата ще бъде гарантирано разработването на конкурси за проекти за научни изследвания, свързани с диагностика, превенция, лечение на заболелите от COVID-19, както и прогнозиране, мониторинг и превенция на разпространението му. Ще се подпомогне развитието на научния потенциал и научните изследвания на програмно-проектен конкурсен принцип, както и международното научно сътрудничество.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top