fbpx
Начало » България » Архитектурата в Германия – Желана, Трудна и Конкурентна

Архитектурата в Германия – Желана, Трудна и Конкурентна

  • bobi
  • 10 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Архитектурата в Германия – Желана, Трудна и Конкурентна

Германия е сред страните, които традиционно привличат много чуждестранни студенти с достъпно и качествено образование. България се нарежда на четвърто място по брой студенти в Германия след Китай, Русия и Австрия.

В Германия всяка година се записват над 100 000 чуждестранни студенти, което се явява 10% от общия брой студенти в страната. България се нарежда на 5 място сред тях. Причината за това е, че Германия е една от най-атрактивните дестинации за амбициозни и търсещи качествено образование младежи, които ценят немските университети съчетаващи старите традиции с новите технологии.

Да учим Архитектура в Германия

За архитектурата може да се каже много. Най-важното е, че тя е една от най-атрактивните и популярни специалности. Много кандидат-студенти искат да учат именно това.

Принципно това е творческа специалност. Тя е симбиоза между инженерни знания, креативност, дизайнерски способности и дори художнически. Това е трудна, сериозна и отговорна дейност. Без архитектурата не може да се построи нищо.

Важно е да се каже, че без да имате умения по рисуване няма как да станете архитект. Приемните изисквания по цял свят са да можете да рисувате, както и да имате умения по математика. Все пак всичко трябва да се изчислява.

Архитектурата е трудна и въпреки това много конкуретна специалност. Печелят винаги само най-добрите.

Някои обаче казват, че талантът в рисуването и изключителните математически способности всъщност не се изискват, за да следваш архитектура. Повечето нужни качества се развиват по време на бакалавърската степен и взаимно се допълват. Изключително важни обаче са комуникативните способности на студента, тъй като проектите обикновено биват зaдадени като групова работа. Затова и той трябва да има силна психика и да е отворен към различни мнения, защото често ще му се налага да работи с хора от различни култури и с различни методи на работа. По този начин пък се обменят опит и знания. Доброто разпределяне на времето също е важна способност, от която студентите се нуждаят. Макар че в началото е трудно, след 1-2 семестъра те вече са по-организирани и задълженията им им се струват по-лесни.

Кандидатстване:

Приемането е чрез прецизна селекция. Най-основното, което е необходимо да имате е:
– висок успех от дипломата за средно образование;
– отлични оценки по математика;
– перфектно творческо портфолио;
– езиков сертификат;
– впечатляващо мотивационно писмо.

Понякога университетите изискват и препоръки от институции, преподаватели и пр. Друг път пък университетите поставят задачи, които трябва да бъдат направени в рамките на определен период и да бъдат върнати по пощата. Всичко е строго индивидуално от университета.

Приемането е чрез прецизна селекция. Най-основното, което е необходимо да имате е:
– висок успех от дипломата за средно образование;
– отлични оценки по математика;
– перфектно творческо портфолио;
– езиков сертификат;
– впечатляващо мотивационно писмо.

Понякога университетите изискват и препоръки от институции, преподаватели и пр.

Време на следване:

Бакалавърът за архитект в Германия отново зависи. Като цяло е три години, ако не се удължава следването. В някои университети обаче е четири години – например в ТУ Мюнхен – като едната година е практическа или има Еразъм за един семестър.

Всички, които са учили 4 години, имат право да се запишат в немската камара на архитектите. Важно е да кажем, че не се изисква да си магистър, за да се запишеш.

Изпити:

Изпитите са писмени и устни, както навсякъде. Различното тук е, че младите архитекти се занимават и с проекти, които подготвят и представят на своите колеги и преподаватели. Тази част е изключително застъпена. Като цяло немските университети залагат много на практическата насоченост, което е в голям плюс, защото можете да видите отблизо как наистина се случва работния процес.

По-често писмените изпитвания са методът на изпитване по основните предмети през първата година на обучение. Често обаче за определени предмети са нужни повече от един изпит. Модулите (съвкупност от различни предмети, например: теория, история и социология на архитектурата) са начин за групиране на учебния материал, като обикновено изпитите по различните компоненти са и в различни дни.

Реализация:

Някои от вас сигурно се чудят какво прави един дипломиран архитект и къде може да намери работа. За щастие, има голям избор от места, на които млад архитект да бъде взет на работа.

Освен проектиране на строителни обекти в архитектурно бюро, завършилите могат да започнат работа в строителния мениджмънт, да се поддържат сгради, работа в сферата на планирането (участие в процеса на проучване и реализация на обект), градоустроиство, ландшафтна архитектура, реставрация, преподавателска дейност и се стигне до интериорен дизайн.

ТОП 5 университети в Германия по Архитектура

25-то място в света – Technical University of Munich

32-ро място в света – Technische Universitat Berlin (TU Berlin)

51-100 място в света – KIT, Karlsuhe Institute of Technology

51-100 място в света – RWTH Aachen University

51-100 място в света – TU Dortmund University

Студентски живот:

Архитектурата е специалност, изискваща много време. Именно затова и честите излизания и забавления не са възможни. Въпреки това социалният живот на студента по архитектура е много активен, тъй като той се запознава с целия си випуск, а работната му група при изготвяне на проекти се превръща в негово второ семейство. Освен това след презентации и проекти студентите в ТУ Берлин имат обичая да се събират на по бира. Възможно е въпреки всички задължения следването да се съчетае с работа. Трудно е обаче, когато тя надвишава 15 часа на седмица.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top