fbpx
Начало » България » Американският университет в Благоевград назначава нов първи зам.-ректор по академичните въпроси

Американският университет в Благоевград назначава нов първи зам.-ректор по академичните въпроси

  • myotova
  • 10 юни 2022
  •  Коментарите са изключени за Американският университет в Благоевград назначава нов първи зам.-ректор по академичните въпроси

Д-р Джей Дейниъл (Джей Ди) Минингер се присъединява към ръководството на Американския университет в България (АУБ) на длъжност първи зам.-ректор по академичните въпроси. Официално той встъпва в длъжност на 15 август и ще поеме поста от д-р Робърт Уайт – декан на преподавателите, който през последните две години временно заемаше тази длъжност. Д-р Минингер идва от LCC International University в Литва, където заема длъжността вицепрезидент по академичните въпроси и отговоря за визията, планирането и административното управление на цялото академично подразделение на университета.

Проведохме детайлно и задълбочено проучване на кандидати за позицията с помощта на базирана в САЩ компания за подбор на висш мениджмънт. Университетската комисия по подбор се спря на четирима кандидати, които посетиха кампуса в края на пролетта, за да се срещнат със студенти, преподаватели и административния екип. Въпреки че и четиримата бяха подходящи, д-р Минингер беше фаворит за позицията и сме изключително щастливи, че прие нашата оферта“ – сподели д-р Дейвид Еванс, президент на АУБ.

Приветствайки нашия нов ректор, бих искал да изразя дълбока благодарност към д-р Робърт Уайт, който прие да изпълнява длъжността на временен зам.-ректор във време на големи предизвикателства и допринесе изключително много за успеха на АУБ докато беше в тази роля. Радваме се, че ще продължим да работим с него като декан на преподавателите“ – допълни той.

Развълнуван съм от възможността да се присъединя към общността на АУБ. След като усетих специалната атмосфера на университета и се срещнах с много от членовете на университетската общност по време на посещението си в кампуса, съм дълбоко впечатлен от ангажираността, академичните постижения и отдадеността към мисията на университета от всички, с които имах щастието да се запозная“ – каза д-р Минингер.

Аз съм страстен почитател на Liberal Arts модела на образование, защото сега той е по-актуален от всякога: политически, икономически и социално. Светът се нуждае от възпитаниците на АУБ! И за мен е чест да стана част от тази влиятелна и въздействаща образователна институция. Оценявам високо възможността да дам своя принос за бъдещия успех на АУБ като университет, посветен на академичната взискателност, в центъра на който са студентите и сплотената общност в кампуса.“

Преди да стане вицепрезидент по академичните въпроси през 2017 г., д-р Минингер е заместник-декан на преподавателите в LCC International University в Литва. Притежава докторска степен по сравнителна литература от Университета на Минесота, учил е в университета Хумболт и Свободния университет в Берлин и е бил сътрудник в изследователския център Søren Kierkegaard към университета в Копенхаген. Той е главен редактор на поредица от книги за проучване на стойността (VIBS) към Brill (Leiden/Boston) и редактор на подсерията на VIBS по философия, литература и политика, както и старши редактор на Baltic Journal of Law and Politics.

Д-р Минингер е женен, има две деца и ще се премести в България със семейството си.

 

###

БЕЛЕЖКИ ДО РЕДАКТОРИТЕ

За Американския университет в България (АУБ):

Вече 30 години Американският университет в България, създаден от визионери от България и САЩ, обучава млади визионери, които да променят света към по-добро, и отстоява своето мото „Напред и нагоре“. Визията му е да се развива като отличим център за върхови постижения в усвояването на знания, преподаването и екипната работа в Югоизточна Европа. АУБ дава висококачествено американско образование по системата Liberal Arts.  При този модел  на висше образование студентът е в центъра на обучението, а приоритетите са стимулирането на критичното мислене, активното учене и креативността. Университетът предлага 13 бакалавърски програми в Благоевград, както и магистърска програма по бизнес администрация за ръководни кадри в София.

АУБ разполага с най-добрата университетска база в региона: комфортни общежития, отличения с награди студентски център „Америка за България“ и най-голямата англоезична библиотека в Югоизточна Европа. Днес в университета се обучават близо 1000 студенти от над 40 държави, а преподавателският състав надхвърля 70 души от над 20 страни. Всяка година АУБ предоставя близо 5 млн. щ.д. за стипендии и финансово подпомагане на най-добрите студенти и така насърчава равните възможности. Висшето училище поддържа програми за обмен с някои от водещите университети в САЩ, сред които Харвард, Йейл, Станфорд, Принстън и др.

АУБ е акредитиран както в САЩ от New England Commission of Higher Education, така и в Европа от българската Национална агенция за оценяване и акредитация. В резултат успешно завършилите студенти получават двойна диплома – за САЩ и Европа. АУБ заема водещи позиции в рейтинговата система на българското Министерство на образованието и науката. Общо завършилите Американския университет в България за 30 години са около 5 000 души, сплотени в глобална общност и активно подкрепящи развитието на своята Алма матер. Възпитаниците на АУБ заемат ръководни позиции в международни компании, развиват успешно собствен бизнес или продължават обучението си в престижни университети в цял свят. Сред техните работодатели са Министерският съвет на Република България, Българската народна банка, Организацията на обединените нации, Световната банка, Microsoft, SAP, Citibank, CNN, The New York Times, bTV и др.

Кратка информация и история: http://aubg.edu/quick-facts

Нашата мисия и нашите ценности: http://aubg.edu/mission-values

Разяснение на нашия модел на образование: http://aubg.edu/liberal-arts-explained

АУБ в София: https://www.aubg.edu/executive-education

Защо бъдещи студенти избират АУБ: https://www.aubg.edu/admissions/why-aubg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top