fbpx
Начало » България » Амбицията е до началото на ноември да има тестове за учениците

Амбицията е до началото на ноември да има тестове за учениците

  • bobi
  • 26 окт. 2021
  •  Коментарите са изключени за Амбицията е до началото на ноември да има тестове за учениците

„Амбицията е до началото на ноември да имаме тестове за учениците. Имаме една седмица, за да направим съответната организация и подготовка, така че при наличие на тестове да можем да върнем учениците от 1-ви до 4-ти клас в присъствено обучение“. Това заяви пред БНР Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието. 

Тя уточни, че МОН е отговорно за обявяването на обществената поръчка и за доставката на тестовете през РЗИ.

„Тестването на учениците е добра и действаща европейска практика, вярвам, че учителите и родителите заедно могат да създадат нужната организация за връщането на децата в училище“, добави Гайдарова.

Заместник-министърката подчерта, че само с въвеждането на Covid тестове може да се осигури безопасна среда в училищата. „До няколко часа ще имаме финалните резултати от национална анкета с родители за въвеждане на тестване на учениците“, съобщи тя.

Мария Гайдарова беше категорична, че става дума за неинвазивни антигенни тестове, които Министерството на здравеопазването трябва да осигури, които да се използват без участие на медицинско лица.

МОН подготвя информационна кампания за конкретните антигенни тестове, които ще се използват. „Два пъти седмично ще се правят първия час тези тестове. Родителите няма да чакат на входа, децата нито ще бъдат на студено, нито ще чакат на опашки – тестовете ще се правят в класната стая“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top