fbpx
Начало » България » Албанец стана будител на годината

Албанец стана будител на годината

  • bobi
  • 03 ное. 2021
  •  Коментарите са изключени за Албанец стана будител на годината

Сред 130 номинирани  албанец стана будител на годината в едноименния конкурс на БНР.

Отличеният Лео Кадели от години се грижи за болни възрастни хора и семейства в нужда. В каузата си въвлича стотици приятели и непознати.

„Почти никога не съм получил помощ наготово, всъщност никога и може би това е да ценя“, казва Лео. „Обаче съм започнал при едно много бедно семейство и съм свикнал да ценя това, което имам. Дори една гъба да измие чиниите, една лампа да свети“, продължава той пред Нова телевизия.

Роден в Албания, попада в Гърция едва на осем. Първите седмици живее в подлез, хората му мятат монети. На 19 вече има собствена фирма. Любовта става причина да дойде в България преди 15 години.

„Винаги в някакъв успех седи някаква жена, да кажем така“, вярва Лео.

Една друга жена обаче ще се окаже причина да помогна на стотици непознати.

„Видях една баба – баба Недка. Бог да я прости, от няколко месеца не е между живите. Видях един пост за нея, на ваши колеги, местна медия, че има нужда да води сина си на лекар, защото той е болен и не може да си го позволи. Качих се в колата и ходих да я търся, за жалост се оказа, че статията е стара, не можах да й помогна за това, което имаше нужда“, разказва той.

Срещите на Лео и баба Недка стават регулярни. Повече от всичко жената имала нужда от топла дума и прегръдка.

„Научих от нея, че доброто побеждава, че трябва да се отнасяш към хората, дори и към лошите, с добро. Аз не съм успял още 100 процента, но работя по този въпрос“, споделя Лео.

Така се ражда фейсбук групата „Приятели, помагайте“. Чрез нея стотици семейства получили безплатен ремонт на дома си, храна в трудните моменти, електрически уреди и отношение.

„Когато идва един сигнал при мен, ние сме като институция, действаме като институция и хубавото е, че се финансираме изцяло от нашия джоб, нямаме спонсори, нямаме големи фирми, нямаме бюджет, събираме някакви пари и помагаме“, обясни Лео как действа групата за помощ.

Наградата „Будител на годината“ Лео Кадели посвещава на майка си, която и днес живее в Албания.

„Това ми е достатъчна награда, дали съм будител за един човек или за 1 млн. цифрата за мен няма значение, защото доброто не се мери. Нека оставим всеки да бъде будител за себе си, включително и аз“, заключва Лео Кадели.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top