fbpx
Начало » България » Ако се променят учебниците учителите и учениците ще разбират какво пише в тях

Ако се променят учебниците учителите и учениците ще разбират какво пише в тях

  • bobi
  • 13 апр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Ако се променят учебниците учителите и учениците ще разбират какво пише в тях
Denkov

Епидемията приключи, затова отпаднаха мерките. Заболеваемостта на децата е спаднала сто пъти. ние сме в ситуация, в която не сме били от август миналата година. Целта е децата да са обратно в училище. Това каза министърът на образованието акад. Николай Денков в предаването „Денят започва“ по БНТ. 

Той коментира и останалите след пандемията тестове за учениците.

Тестовете са на разположение. Очаква се следваща вълна, колко ще бъде тежка зависи от варианта. Имаме тестове, за да може да реагираме навреме. По закон родителите имат право 30 дни да изискват онлайн обучение извън епидемиологичната обстановката. Искаме да върнем децата обратно, епидемията е спаднала. Виждам неубедителни аргументи на родителите, че има баби и дядовци с телк и затова не искат да пускат децата на училище. Важно е да гледаме фактическата ситуация и как да върнем децата, добави още акад. Денков.

Образователният министър заяви, че това е първият випуск, който завършва 12-и клас по новия закон.

Промените са по-големият брой въпроси с открит отговор и целта да стимулираме децата,които могат да мислят и да се изразяват, а не тези, които наизустяват или които отгатват отговора на тото. Има прецизна система за оценяване, има ли теза, защитена ли е правилно. Идеята е ясна. За да изкарате тройка, трябва да кажете – познавам поне една трета от материала. Надявам се експертите да се съобразят с тази промяна, промяната няма да е шокова и ще балансират задачите. За мен не е нормално да завършват средно образование хора, които не разбират 75% от материала, който трябва да знаят, посочи още той.

Министър Денков утчони, че не е необходимо удължаване на учебната година.

Преди онлайн обучението имаше много грипни ваканции, тогава нямаше и онлайн обучение. Това е една от причините да настояваме децата да се върнат в училище. Сега е моментът да се навакса с материала, каза още той.

Акад. Денков коментира и идеята за промени в учебниците.

Програмите не са утежнени, има какво да се оправи. По отношение на учебниците ситуацията е много тежка. Ще прегледаме програмите, всичко кото е излишно ше бъде изчиствено. Индивидуалността на учениците ще се компенсира с учебните пособия. Учебниците трябва да следват програмата. Трябва да се направи преглед на учебниците и да видим какво може да се промени, отбеляза още образователният министър.

По думите му ако се променят програмите и учебниците учителите и учениците ще разбират какво пише в тях.

Образователният министър заяви, че обединяването на висши училища ще се случи, когато се създаде законова норма.

Акад. Денков отбеляза, че тази учебна година ще стартира на 15 септември. И добави, че дискусиите за промяна на датата за начало на учебната година ще продължат.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top