fbpx
Начало » Бакалавър » Австрия – Програми на английски език

Австрия – Програми на английски език

  • bobi
  • 30 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Австрия – Програми на английски език

„Австрийците са изключително любезни, но в действителност не го мислят“ са  думи на световноизвестния актьор Кристоф Валц от едно интервю в токшоу, относно разликите между австрийци и германци (самият той е с немско-австрийски произход и е роден в Австрия). Нещо подобно може да бъде отнесено и към австрийските висши училища: интернационално ориентирани, но в действителност като че ли не го мислят. И ако все пак, по една или друга причина, искате да учите висше образование на английски език, но не държите това да стане в някоя от англоговорящите държави Великобритания, САЩ, Австралия, Канада, то Австрия може да бъде сред вариантите. Нещо за плюсовете на подобен избор: близо е до България (два часа и нещо със самолет; 10-12 часа с кола или автобус); не е особено скъпо като разходи за живот и такси за обучение; държавата е красива, спокойна, уредена. И нещо за минусите: изборът от програми, преподавани на английски, е малък; предимно магистърски са; Австрия си няма топ-университет от нивото на Кеймбридж, Оксфорд, Харвард.

И сега по същество. За да отговаряте на условията да учите висше образование на английски език в Австрия, трябва да сте завършили средно образование (или висше с бакалавърска степен за прием в магистърска програма) и да имате английски езиков сертификат с изискуемото за прием в програмата ниво. В Австрия, както и у нас, и изобщо по правило, магистърската програма, за която се кандидатства, трябва да е свързана с бакалавърската диплома на кандидата, да е в сходна област и да позволява надграждането. Например, инженерна магистърска програма след бакалавърска диплома в хуманитарна област е несъвместимо и неизпълнимо нещо, както и обратното. Следващата стъпка е да изберете висше училище и програма. Образователният портал на Австрия studyinaustria.at е всичко, което ви трябва за първоначалното проучване. Там изключително любезните австрийци ясно посочват, че официалният език на обучение във висшите училища е немски и програмите, преподавани на английски език, са в доста ограничен брой. В още по-ограничен са и програми, частично преподавани на английски. Университетите предлагат най-богат избор от магистърски и докторски програми на английски език. На споменатият отгоре образователен портал е налична пълна база данни с всички програми в австрийските висши училища, включително тези, преподавани на английски език. Удобното меню позволява задаването на различни параметри и филтри, за да видите всяка програма на английски, или частично преподавана на английски, във всяко висше училище, до всяка образователна степен. Бакалавърските програми на английски са около 40. Както може да се предположи, повечето са в областта на туризъм и хотелиерство, бизнес, маркетинг, мениджмънт, английска филология и литература, няколко инженерни програми, малко биотехнологии, психология и международни отношения. Магистърските са около 250 и също са позиционирани в изброените отгоре области, но и в медии и комуникации, компютърни науки, архитектура, физика, екология и други. Магистърската програма в австрийските висши училища е с продължителност 2 години, 4 семестъра.

Какво и къде да се учи е строго индивидуален избор. Обективността обаче предполага поне един бърз преглед върху програмите, преподавани на английски, във водещите австрийски универеситети. Това все пак е някакъв критерий – за едни най-важен, за други – не толкова, за трети – никак. Най-високо класираният австрийски университет според QS World University Rankings е University of Vienna (на 154-то място в света за 2018 г.). Този университет е на 654 години и е най-старият в немскоговорящия свят. Днес е един от най-големите университети в Европа с около 92 хил. студенти и 21 магистърски програми на английски език:  Anglophone Literatures and Cultures English; Banking and Finance; Botany; Communication Science; Computer Science; Drug Discovery and Development; East Asian Economy and Society; Ecology and Ecosystems; Economics; English Language and Linguistics; Environmental Sciences; Evolutionary Systems Biology; Health and Physical Activity; Mathematics; Media Informatics; Middle European interdisciplinary master’s programme in Cognitive Science; Molecular Microbiology, Microbial Ecology and Immunobiology; Philosophy and Economics; Physics of the Earth; Science-Technology-Society; Urban Studies.

За всички програми, с изключение на Anglophone Literatures and Cultures English; Banking and Finance; Economics и English Language and Linguistics, необходимото ниво на английски език за прием е В2 по Общоевропейската езикова рамка. Четирите програми в изключението изискват ниво за прием С1. Образованието в този държавен университет е безплатно за граждани на държави от ЕС, при условие, че обучението не излиза от определените семестри за бакалавърска и магистърска степен, плюс два семестъра гратис. Всеки пресрочен семестър се заплаща 363 евро. Тоест, ако в рамките на 4 семестъра редовно, плюс 2 семестъра гратис, не завършите магистратурата си, за седмия семестър обучение вече дължите такса.

Вторият най-високо класиран университет е Vienna University of Technology (според QS World University Rankings на 182-ро място за 2018 г.). Създаден е 1815 г. и е сред най-престижните технически висши училища в Европа. Университетът предлага програми в областта на инженерните и естествените науки на своите около 30 хил. студенти. В него може да се изучават магистърски програми на английски като: Building Science and Technology; Biomedical Engineering; Technical Mathematics; Cartography; Business Informatics.

Третият топ университет в Австрия – Universität Innsbruck е на 286-то място, според същата класация, а студентите, обучаващи се в него, са около 28 хил. Преподаваните на английски програми са около 30 – до магистърска и докторска степен, и в областите физика, география, химия, биология, математика, финанси, мениджмънт, компютърни науки, инженерни науки, лингвестика и дори спорт. При условията за прием и таксите, нещата стоят посъщия начин, както при разгледаните вече висши училища.

Друг от водещите университети е University of Graz. Класацията QS World University Rankings някои години го класира в световния топ 500. Основан е 1585 г. и е вторият най-стар университет в страната, в който учат около 32 хил. студенти в почти всички основни академични области. В него можете да изучавате на английски език магистърски програми като Biotechnology; South-Eastern European Studies; English and American Studies (има и бакалавърска програма, 6 семестъра); Advanced Materials Science; Mathematics; International Master in Cultural Sociology; Industrial Ecology; както и докторски програми като Law and Politics; Philosophy; Medical Sciences.

Както вече стана дума, бакалавърските програми на английски език са доста по-малко от магистърските. English and American Studies може да се изучава в университетите University of Vienna, University of Graz и Universität Klagenfurt. Доста оригиналната бакалавърска програма International Wine Business може да се изучава в University of Applied Sciences Krems. Частният университет Modul University Vienna също разполага с няколко интересни бакалавърски програми като Event Management, Interactive Marketing, Entrepreneurship and Governance. Няколко бакалавърски програми в областта на бизнес и мениджмънт се предлагат в Webster Vienna Private University.

В обобщение и заключение – Австрия е приемлива опция за получаване на образователна степен от висше училище с обучение на английски език. В държавните университети обучението на практика е безплатно, а разходите за живот са сравнително поносими – 1000 евро е препоръчителната сума на месец (400 квартира, 250 храна, 250 други общи разходи). Изборът от програми не е особено голям, особено за бакалавърска степен, но пък магистърските програми са приличен брой и покриват почти всяка академична област. Водещите образователни институции в Австрия предлагат приличен брой програми, преподавани на английски език. И така, ако имате своите причини с английски езиков сертификат да учите и живеете в немскоговоряща държава, на около 1000 км. от България в северозападна посока може да намерите точно това, което търсите.

Ивайло Ганчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top