fbpx
Начало » Без категория » Coфия e нa 8-мo мяcтo пo зaплaти cpeд oбщинитe. Koи ca нaчeлo?

Coфия e нa 8-мo мяcтo пo зaплaти cpeд oбщинитe. Koи ca нaчeлo?

  • bobi
  • 17 февр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Coфия e нa 8-мo мяcтo пo зaплaти cpeд oбщинитe. Koи ca нaчeлo?

София е икономическият център на България, в който се произвежда около 40 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Столицата е и регионът с най-високи заплати у нас. Но Столична община далеч не е общината с най-солидни възнаграждения, показват новата инициатива на Института за пазарна икономика „265 истории за икономика“.

Използвайки данни от Националния статистически институт (НСИ), картата показва данни за средната брутна месечна заплата в лева на наетите лица в нефинансовите предприятия за 2018 г. „Данните потвърждават наблюдението, че общините с най-висока заплата в България не са задължително големите областни центрове“, коментират от ИПИ.

Лидерите по заплати остават сравнително малки общини, в които има големи предприятия – основно в енергетиката и добивната промишленост. Икономическите центрове, които имат развита индустрия в своята периферия също имат много сериозна „тежест“ на картата.

Най-високата средна месечна заплата в България за 2018 г. е в община Челопеч (2 178 лв.). Следват Козлодуй (2 090 лв.), Раднево (1 910 лв.), Пирдоп (1 796 лв.), Девня (1 677 лв.) и Гълъбово (1 598 лв.). София-столица е едва на 8-мо място (1 554 лв.), а топ 10 се затваря от Панагюрище (1 445 лв.).

Солидните възнаграждения са свързани с големи предприятия, които работят в района. В случая на Челопеч това е Dundee Precious Metals, в Козлодуй – ядрената централна, Раднево – „Мини Марица-изток“, Пирдоп – Aurubis, и т.н.

Високите заплати са в големите икономически центрове и тяхната периферия – особено периферните общини на София и Варна, в минната индустрия и съответно в малките общини от Средногорието, както и в общини с големи енергийни предприятия.

Цялата карта, в която има данни и за заетост, брой предприятия, продукция и други, може да видите тук.

Междувременно НСИ съобщи, че средната брутна месечна работна заплата за октомври 2019 г. е 1 296 лв., за ноември – 1 294 лв., а за декември – 1 349 лева. През четвъртото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата e 1 313 лв. и нараства спрямо третото тримесечие на 2019 г. с 5.1%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Образование“ – с 14.8%, „Финансови и застрахователни дейности“ – с 9.2%, и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – с 9.1%.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата нараства с 12.1% спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ – с 19.8%, „Образование“ – с 16.9%, и „Други дейности“ – с 15.7%.

Източник: https://money.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top