fbpx
Начало » Без категория » 5 причини да създадете профил в LinkedIn

5 причини да създадете профил в LinkedIn

  • bobi
  • 07 сеп. 2018
  •  Коментарите са изключени за 5 причини да създадете профил в LinkedIn

В днешния свят на технологии и изобилие от онлайн платформи LinkedIn е социалната мрежа, на която студентите обръщат най-малко внимание. За разлика от фейсбук и инстаграм, там няма да намерите последните снимки от ваканцията или купоните през уикенда на вашите последователи. За сметка на това, LinkedIn е най-известната професионална мрежа, която служи за посредник между студенти и хора, търсещи работа, и потенциални работодатели. Всъщност платформата предлага и много други полезни възможности, заради които си струва да създадете профил там, или ако вече имате, да го използвате активно за ваша полза. Ето и петте причини, поради които всеки студент трябва да има присъствие там:

1. За да изградите силна мрежа от професионални контакти

Започването на кариера в която и да е област не допира само до вашите знания и умения, но и много често до вашите контакти. Започнете със следването на познатите ви от университета и вашите преподаватели, а след това се запознайте и с индустрията, в което искате да работите, и започнете да добавяте хора и оттам. Никога не знаете кога може да ви потрябва някой контакт, особено ако го познавате лично. 

2. За да имате достъп до обяви за работа

LinkedIn е много повече от платформа за търсене на работа, но всеизвестен факт е, че това е една от най-полезните му функции, особено за младите хора в началото на техния професионален път. Можете да настроите платформата така, че да ви изпращат обяви от конкретни компании или за определени длъжности. Добрата новина е, че все повече организации използват сайта за водещ инструмент в процеса им по подбор на кандидати. 

3. За да бъдете намерени директно от компаниите

Когато кандидатствате за работа, работодателите неминуемо ще направят проучване за вас в интернет. Присъствието на студентите доста често се изчерпва със снимките в добре познатите мрежи, затова притежанието на  LinkedIn профил още докато учите прави добро впечатление и представя една по-различна (и професионална) ваша страна. Освен това платформата позволява на компаниите по-лесно да попаднат на вашата информация, тъй като на практика там в резюме ще открият вашата автобиография, образование, опит, интереси и т.н. 

4. За да сте подготвени за интервюта

Интервютата за работа могат да бъдат много притеснителни, но в LinkedIn можете лесно и бързо да направите проучване на компанията, в която кандидатствате, както и да погледнете профилите на хората, които работят там.

5. За да демонстрирате амбициозност и решителност

Притежавайки LinkedIn профил още като студенти, показвате желанието си за започване на кариера. Ако сте стараете да поддържате профила си, създали сте описание за себе си и сте активни в разширяването на мрежата си от контакти, допълнително показвате, че влагате време и усилия, за да успеете в избраната от вас област за бъдещо развитие.

Съвети за създаване на профил в LinkedIn:

 

  • Използвайте професионална снимка. Ако нямате, помолете някой близък да ви снима – на изчистена стена, носейки с подходящо облекло;
  • Присъединете се към групи и последвайте компании, свързани с вашите интереси;
  • Не забравяйте да попълните всичко в профила си! Използвайте го като онлайн СV и добавете възможно най-много информация за образованието, опита и интересите ви, извънкласните дейности и езиците, които владеете;
  • Присъединете се към LinkedIn още през първата година от следването ви, за да демонстрирате развитието ви през целия период на обучение;
  • Изградете своята мрежа от контакти! Започнете с близките ви хора и постепенно прибавяйте всеки, който представлява интерес за вас в професионален аспект.

Материал на Милена Узунова

Снимка: Google

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top