fbpx
Начало » Без категория » 12 неща, които трябва да избягваме преди полет

12 неща, които трябва да избягваме преди полет

  • bobi
  • 13 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за 12 неща, които трябва да избягваме преди полет

Летенето винаги е стресиращо, дори и за тези, които не се страхуват от самолети.

И това не е изненадващо, тъй като трябва да планирате всичко предварително, да опаковате багажа си, да пристигнете на летището навреме и да преминете всички необходими процедури, които често карат дори най-опитните пътници да се чувстват объркани.

Bright Side разкрива някои от грешките, за които може би дори не подозирате, че правите на летището.

12. Поставяне на документите в отделна малка чанта

Някои хора поставят всичките си необходими документи в малка чанта, така че винаги да са им подръка. Но колкото повече чанти имате, толкова по-трудно е да следите всички.

Една мъничка чанта може да бъде забравена в такси или на летищното кафене. По-добре е да поставите личната си карта или паспорта в джоба на по-голяма чанта и да сложите малки суми пари на различни места.

11. Забравяте предварително да проучите как да стигнете до летището

Ако искате да стигнете до летището с градския транспорт, не забравяйте да проучите маршрута и разписанието му. Някои нощни линии често се отменят или изобщо не съществуват, така че може да се наложи да намерите друга възможност да се придвижите.

От друга страна, в някои градове има експресни влакове, които се движат 24 часа в денонощието. Така че, ако имате тежък багаж и живеете в близост до спирка, можете да избегнете харченето на пари за такси.

10. Неразумно разпределение на времето 

Препоръчва се да пристигнете на летището от 2 до 3 часа преди отпътуване. Но понякога това е твърде рано и в крайна сметка, прекарвате много време в чакане. От друга страна, тези, които не искат да висят напразно, рискуват да закъснеят и вероятно да пропуснат полета си.

Ако имате проблеми с управлението на времето си, опитайте да използвате приложения за полети. Те могат да ви информират, когато гейтът е отворен. И ако пристигнете поне 1.5 часа по-рано, няма да закъснете, особено ако си направите предварителна регистрация.

9. Не се регистрирате онлайн

Много авиокомпании предоставят възможност за регистрация онлайн, тъй като това е икономически изгодно (не е нужно да наемат повече служители.) Например, Wizzair начислява 30 евро такса, преди да ви регистрира на летището.

8. Прекарвате нощта на летището

Това е най-лошата идея, която може да ви хрумне. Повечето летища не са снабдени с удобни седалки за толкова дълъг престой извън салоните, които се заплащат допълнително.

А ако нямате възможност да се отпуснете и да си починете, на следващия ден ще се чувствате просто ужасно. Най-вероятно ще заспите, вместо да се наслаждавате на ваканцията си.

Ако не искате да спите върху куфара си, можете да проверите цените за салоните. По правило те не са толкова високи и ще имате шанс да прекарате време в по-удобно пространство.

7. Плащате за свръхбагаж

По-добре е да знаете теглото на багажа си, преди да пристигнете на летището, в противен случай може да се окажете в ситуация, в която трябва да решите: плащате ли повече за тежкия си куфар или го пренареждате и изхвърляте част от вещите си в последната минута.

Ако нямате възможност да претеглите куфара си, трябва да го направите на летището. Аеропортовете винаги са снабдени с кантар, макар че понякога пътниците се таксуват за тази услуга, въпреки че могат да отидат до гишето за регистрация на авиокомпанията и да претеглят вещите си безплатно.

6. Фолирате куфара си

След като фолират багажа си, някои пътници осъзнават, че са забравили нещо вътре, така че трябва да разрежат опаковката. Ако искате вещите ви да са в безопасност, по-добре е да си купите куфар с ключалка.

Тези, които се притесняват, че багажът им ще се замърси, обикновено купуват калъфи за многократна употреба, но се оказва, че те се късат лесно. Очевидно куфарите, които могат да бъдат измити, са най-добрият вариант.

5. Използвате първите две линии за сигурност

По правило първите две линии на митническите пунктове са най-претъпкани.

Освен това има още една грешка, която хората правят по време на проверките. Често слагат миниатюрни аксесоари и устройства на дъното на таблата и ги покриват с дрехи. Има голяма вероятност просто да ги забравите, след като вземете облеклото си, така че е по-добре да използвате отделна табла за тези малки артикули.

4. Забравяте за правилото за течностите в ръчния багаж

Повечето хора знаят, че в ръчния багаж не могат да се пренасят течности в разфасовки, по-големи от 100 мл. Но това правило все още създава проблеми. Някои от нас забравят да сложат шампоана си в чекирания багаж, други погрешно разбират правилото и смятат, че им е позволено да транспортират малко течност в голям контейнер.

Опаковките на течностите не могат да бъдат по-големи от 100 мл, а общо всички те не могат да надвишават литър. Освен това всички трябва да бъдат поставени в прозрачна торбичка.

3. Отпускате се, след като преминете контролния пункт за сигурност

Започвате да мислите, че всички проверки за сигурност са свършили и влизате в безмитните магазини. Между другото, на някои летища, като Милано или Солун, тези магазини са разположени преди гишетата за паспортен контрол. В този случай можете да загубите време и да пропуснете полета си.

По-добре е да намерите гейта си предварително, както и редовно да проверявате информацията на екраните на летището, за да не се окаже, че той е сменен в последния момент. След това можете да се развихрите по магазините.

2. Опитвате екзотични ястия преди полет

Когато сте в чужбина, винаги искате да опитате местната кухня. Но не се препоръчва да ядете екзотична храна преди полет, тъй като не знаете как стомахът ви ще реагира на нея.

Лошо храносмилане и други проблеми със стомаха могат да развалят вашето пътуване или дори да повлияят на цялостното ви здраве, ако неразположението е причинено от опасни патогени.

1. Паникьосвате се

Дори ако нещо се обърка и полетът ви се забави или бъде отменен, ако се изгубите или пък загубите документите си, паниката определено ще влоши ситуацията. В тези случаи трябва да поемете дълбоко въздух и да се обърнете към служителите на летището за помощ.

Те ще ви дадат всички необходими инструкции за това, което трябва да направите.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top