fbpx
Начало » Без категория » Учениците забогатяват, вдигат им стипендиите

Учениците забогатяват, вдигат им стипендиите

  • bobi
  • 14 ное. 2017
  •  Коментарите са изключени за Учениците забогатяват, вдигат им стипендиите

Максималната стипендия за успех в училище скача от 50 до 60 лв. Това става ясно от проект на постановление за условията и реда за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование, публикуван за обществено обсъждане. Така наградите за успех вече ще варират между 21 лв. и 60 лв.

Право на стипендия ще имат както учениците в дневна и индивидуална форма на обучение, така и записаните в комбинирана форма на обучение. Месечно поощрение за успех ще се полага и на гимназистите, които учат чрез работа и са част от дуалната система, уточнява в. Монитор. Същото се отнася и за ученици със специални образователни потребности, които са завършили основно образование и са продължили обучението си в класовете от първи или втори гимназиален етап.

Учениците в интернатите пък ще получават по 33 лв. месечно за лични нужди. Държавни стипендии ще получават и учениците в частните училища, съобщи зам.-министърът на образованието Деница Сачева  по време на форум, посветен на частните школа у нас. Средствата за бонусите за успех са заложени в бюджета за 2018 година. Почти половината частни ученици – 48%, са с отличен успех, показва пък проучване на Софийския университет, посветено на частното училищно образование в България. В него са участвали 257 деца от 10 училища, обясни проф. Нели Бояджиева. 37% от анкетираните деца пък са с много добър успех, показва още проучването.

Частните училища оставят верни на традицията си да се придържат към по-малки паралелки, като на един учител се пада да преподава на 4 пъти по-малко ученици, в сравнение с колегите им от държавните и общински школа. В платените училища у нас се обучават 14 хиляди ученици, отчете шефката на Българската асоциация на частните училища Мария Каменова. С форума организацията отбеляза своя 20-годишен юбилей.

Източник: http://www.marica.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top