fbpx
Начало » Без категория » Трябва да намалим натоварването на учителите след определена възраст

Трябва да намалим натоварването на учителите след определена възраст

  • bobi
  • 14 апр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Трябва да намалим натоварването на учителите след определена възраст

Трябва да намалим натоварването на учителите след определена възраст, каза в Силистра д-р Юлиян Петров – председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Той бе в крайдунавския град за квалификационно синдикално обучение и фокусприемна, пояснява БТА.

Според Петров българските учители са прекалено натоварени и това кара голяма част от младите хора да се отказват от професията. Той смята още, че след определена възраст  трябва да има асистенти за административните дейности.

„Един от основните фактори за това е агресията в клас и трудностите на учителя да се пребори с нея. Друг проблем е липсата на резултатност от работата му. Освен това професията е стресираща. Българските учители са с доста сериозно претоварване – около 60 процента преминават през бърнаут“, посочи Петров.

Увеличението на учителските заплати и допълнителните средства, които влизат в системата на училищното образование са положителен знак и показват, че образованието е приоритет за правителството ни. Петров обаче вярва, че Инвестицията трябва да е насочена и към човешкия потенциал.

„Да е свързана с подготовката на учителите и с повишаване на привлекателността на учителската професия. Очакваме да достигнем до момента, в който най-добрите студенти ще стават учители. Трябва и да съумеем да ги запазим като част от системата“, заяви синдикалистът.

Юлиян Петров каза още, че КТ Подкрепа работи за това добавката от учителския пенсионен фонд да се получава безусловно, което ще даде възможност на учителите да се пенсионират с 3 години по-рано, което ще ги приравни към втора категория труд.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top