fbpx
Начало » Без категория » „Съжалявам, сгреших!“ – уверените нямат проблем да го кажат

„Съжалявам, сгреших!“ – уверените нямат проблем да го кажат

  • bobi
  • 18 сеп. 2019
  •  Коментарите са изключени за „Съжалявам, сгреших!“ – уверените нямат проблем да го кажат

Не мисля че познавам хора, които не искат да бъдат приемани от останалите за уверени и решителни. Едно е обаче да изглеждаш уверен и съвсем друго е в действителност да бъдеш такъв.

Истинската увереност идва отвътре. Ние можем да я усетим както в себе си, така и у хората около нас. Тя се изразява чрез нашите жестове, начина, по който се държим и това, което казваме на другите.

Ето 7 фрази, които уверените хора използват постоянно:

1. „Не зная“

Хората, които не са уверени в себе си, често изпитват най-голяма нужда да бъдат приемани за компетентни и знаещи. Те се страхуват, че това, което казват, няма да бъде взето сериозно, и по тази причина компенсират липсата си на увереност с преувеличения и дори арогантно поведение.

От друга страна, уверените хора не се страхуват да си признават, че не знаят нещо. Фразите от рода на „Не знам, но това е добър въпрос“ и „Не съм сигурен, но ще разбера“, показват увереност и интерес.

За съжаление в света на бизнеса все още съществува идеята, че за да бъдеш добър лидер трябва винаги да знаеш какво да кажеш. Това е заблуда. Истината е, че добрите лидери не знаят всичко, но винаги са готови да научат повече. Работата на лидера е да слуша внимателно хората, които знаят повече от него по определена тема, и да взема трудни решения въз основа на начуеното от тях.

2. „Съжалявам“

Неуверените хора избягват да казват, че съжаляват за нещо, защото смятат това за израз на слабост. Те правят всичко възможно, за да избегнат поемането на отговорност за своите действия – отричат да са направили грешка, обвиняват другите и игнорират чуждото мнение. Те си мислят, че когато казват „Сгреших“ другите всъщност чуват „Аз съм некадърен“.

Уверените хора нямат никакъв проблем с това да кажат нещо от рода на: „Съжалявам, сбърках. Може ли да опитаме отново?“ или „Съжалявам, не осъзнавах, че думите ми може да бъдат приети по този начин“. Поднасянето на извинение при направена грешка е една от сигурните черти, по които може да разпознаете уверените хора.

3. „Не“

Думата „Не“ може да бъде една от най-трудните за изричане, особено ако човек е отраснал в дом, в който не му е било позволявано да я казва. Ако не сте имали възможност да изградите здравословни лични граници като дете(или сте били наказвани за това), има голяма вероятност с годините да се превърнете в човек, който прави всичко, за да изпълнява желанията на другите.

Нека не се залъгваме, повечето хора нямат добре изградени лични граници. Истината е, че е нужно време и практика, за да се научите да казвате „да“ само когато наистина искате да правите нещо.

Уверените хора отделят специално внимание на създаването на лични граници. Те казват „не“ винаги, когато имат такава нужда. Те разбират, че ако някои не уважава техния отказ или атакува агресивно границите им, то проблемът е в него, а не в самите тях.

4. „Как си?“

Увереността е резултат от изграждането на стабилни връзки. Защо ли? Когато имате здрава връзка с някой, вие се чувствате свободни да бъдете себе си и да поемате рискове, защото знаете, че „ако паднете, винаги ще има кой да ви хване“. Когато уверените хора питат някой „Как си?“, те наистина се интересуват от неговия отговор.

5. „Искам да кажа нещо“

Уверените хора не се страхуват да казват това, което мислят. Те се готови винаги да изразят идеите си, дори когато знаят, че това може да доведе до пораждането на някакъв спор. Това не означава, че те са конфликтни личности, а просто, че отстояват своите убеждения, дори когато това не е лесно и удобно.

6. „Да, благодаря“

Уверените хора знаят как знаят как да дават и как да получават. Те не са безчувствени стоици, които смятат че са си самодостатъчни. Уверените хора не се страхуват да търсят помощ от другите, нито пък ги отбягват, когато позициите са обърнати. Те знаят, че никой не е станал велик, разчитайки само на себе си.

7. „Разкажи ми повече за това“

Вместо постоянно да проповядват собствените си виждания и идеи, уверените хора отделят време, за да изслушват внимателно това, което хората около тях казват. Ако не го разбират, те задават въпроси и искат разяснения.

Източник: www.manager.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top