fbpx
Начало » Без категория » Светът не се върти около вас, колкото и да е странно!

Светът не се върти около вас, колкото и да е странно!

  • bobi
  • 20 юни 2018
  •  Коментарите са изключени за Светът не се върти около вас, колкото и да е странно!

Светът не се върти нито около теб, нито около мен. Не се върти и около Слънцето, защото това е една малка звезда на фона на безкрайната Вселена. Можеш ли да си представиш колко сме малки? Не бих казал, че сме незначителни, защото всеки има своята малка следа в живота. Не бива да гледаме глобално на Вселената и времето, защото това би ни накарало да се подтиснем. Но, само за миг, моля те само за миг, се замисли какво голямо и необятно… нещо е Вселената. Дори не знам как да я характеризирам и използвам думи като „нещо“. Защото всички пред Вселената сме едни малки точици.

Първо сме ние, после е блока, след това е квартала ни. След това идва нашият град, нашата държава, нашият континент, нашата Земя, нашата Слънчева система, нашата Галактика… Говорим за огромни мащаби. Колкото повече се отдалечаваме от нас, толкова по-малки ставаме.

Ние сме тук за много кратко време, дори за по-малко секунда от времето на Вселената. И трябва да изживеем нашето време достойно. Да можем да помогнем, на който срещнем, да можем да бъдем ползотворни, защото света ще се върти с нас или без нас. Нашите проблеми не са нищо на фона на големите събития, които се случват мащабно. Нека да се грижим за природата, да се грижим за близките ни хора, да можем да допринесем с нещо за нашето съществуване.

Затова ми е много странно, когато някакви хора ми разказват как са се скарали с някой, как драматизират, че са си одраскали телефона или новата кола… че нямат какво да облекат. Това ли са ви проблемите? За това ли сте тук на този свят – да пазите вещите си, които нямат никаква стойност или да се обличате и да парадирате с това, което не сте.

Нарочно започнах с това колко малки сме всъщност и колко голяма е Вселената, защото такъв тип проблеми трябва да ги преминаваме без да се взираме в тях. Защото единствените големи проблеми, които можем да имаме, са здравето на нас и на нашите най-близки хора, дори не толкова близки. Защото всеки, който се е родил, заслужава да изживее живота си по най-добрия възможен начин. Да се наслаждава на морето, на безкрайните планини, да може да усети слънцето по лицето си, да може да каже „Обичам те“ – да обича и да бъде обичан.

Защото само хората, които са загубили, могат да направят правилна оценка на света. Защото хората, които знаят какво представлява всъщност живота, само те могат да го оценят по най-правилния начин. Хора, които стоят пред вас и ви занимават с „караници“, „скандалчета“ и „скъсване с гаджето“ и плачат за това нямат никаква идея как да се радват на живота. Нямат никаква идея за какво са на тази земя.

Да бъдеш днес тук и сега не означава да живееш за да си купиш кола или скъп телефон. Да, те са страхотен бонус към живота, но тези неща не могат да те направят щастлив. Една целувка сутрин ще ти оправи деня, една прегръдка вечер ще ти помогне да заспиш, едно завиване през нощта ще ти покаже, че си значим. Защото животът се измерва в това да се чувстваме добре и да правим другите хора щастливи. Ако искаме да изживеем този миг живот добре, трябва да се стремим към свобода на душата и ума. Ние сме за една секунда време тук и трябва да се възползваме от всяка една възможност, която ще нахрани нашата душа, защото този миг живот трябва да е изпълнен с щастие, а не с тъга.

Направи си списък. Направи нещата, които вчера не успя. Излез от работното място и спри да ме натоварваш с „работните ти проблеми“. Никой не го интересува това. Дори и теб не те интересува. Теб те интересува да пътуваш, да храниш душата си, да можеш да си щастлив, за да може да предадеш щастие и на другите. Как ще нахраниш моята душа обаче, когато твоята е празна? А как пълниш душата си? Какво направи последно, за да си щастлив? Ако не се сещаш, то ти живееш много нещастен живот. В един нормален и щастлив свят, ако оценяваше живота, трябваше да можеш да ми изброиш поне 10 неща в секунда, за да мога да знам, че ти не живееш напразно. А за мен е важно ти да не живееш напразно. Искам да имаш смисъл, искам да предадеш нататък… Да се борим заедно за развитие и просперитет – да оставим и своя отпечатък в тази секунда време… Животът е кратък, приятелю, дай всичко от себе си, за да бъдеш искра, а не пушек!

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top