fbpx
Начало » Без категория » Саша Безуханова: Искаме да променим България… Затова създадохме THE CHANGEMAKERS!

Саша Безуханова: Искаме да променим България… Затова създадохме THE CHANGEMAKERS!

  • bobi
  • 19 февр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Саша Безуханова: Искаме да променим България… Затова създадохме THE CHANGEMAKERS!

Саша Безуханова е българска бизнесдама и общественичка.

Тя е инициатор и основател на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може), която работи за устойчивото и демократично развитие на България. Преди да се посвети на тази общественополезна кауза, тя има 20-годишна управленска кариера в Хюлет-Пакард (HP), където заема различни ръководни позиции. 

Г-жо Безуханова, може ли да разкажете повече за новата инициатива на Move.bgTHE CHANGEMAKERS?

Вече 5 години ние работим за това да утвърждаваме пътя на пробудените хора, на хората с нови идеи в България и да ги свързваме. През есента на миналата година направихме една обиколка в 8 града в страната и срещнахме дигиталните предприемачи, иноваторите в изкуството, също така хората, които работят за устойчиво развитие на България през зелена икономика и инициативи. Повтори се навсякъде едно и също. Изводът е, че всички ние бихме искали да познаваме и други хора, които правят неща като нас, а също така разпознахме много еднакви инициативи, които се случват на различни места в България. Затова решихме да създадем едно онлайн пространство – платформа – което кръстихме THE CHANGEMAKERS. В него има интерактивна карта. На нея са публикувани според географската точка хора с принос и отпечатък – иноватори – с принос в областта на икономиката в 4 области – дигитални технологии, зелени проекти, култура и обществено развитие.

Целта ни е първо да покажем колко много са тези хора в България, защото всички се движат в един по-ограничен кръг в своя си балон. Често не разпознаваме големия капитал, с който ние заедно разполагаме. Така че платформата ги показва всички заедно на една интерактивна карта и тя във времето ще се попълва. Сега стартираме със 100 личности с кратко представяне на техните проекти, а също така сме създали и среда, в която те помежду си да участват и да споделят добри практики. Предвиждаме да създадем пространство, в което да има ресурси, достъпни за всички, създадени със съучастието на всички от ”племето“.

Днес представяме инициативата, като каним всички, които се разпознават или биха номинирали интересни хора с този профил, да ги препоръчат да ги включим в картата и да достигнем 1000 CHANGEMAKER-а в България. Аз вярвам, че те са и много повече.

Може би най-важният въпрос е и какво като ги показваме? Това ще бъде просто опознавателна платформа за хората променящи България или нещо по-голямо?

Със сигурност едната цел е да ги покажем заедно, но по-голямата цел е да ги свържем, за да може те помежду си да създават проекти и също да осигурим възможност за хора с идеи, които все още търсят своя път, да се свържат с такива, които вече правят проекти. Целта ни е да стимулираме и ускорим създаването на разнообразни и креативни проекти, които да променят икономическия портрет на България и да окуражат много хора да си позволят да развиват нови проекти в полза на общото ни развитие.

Може ли да ни дадете примери за такива успели и креативни хора, които досега са влезли в проекта THE CHANGEMAKRS?

Хората са много и съм сигурна, че след това интервю много хора ще полюбопитстват и ще влязат да се запознаят с всичките на картата на нашия сайт.

Мога да дам пример – Николай от Бургас е основател на издателство „Таласъмче“. Той издава книги – интерактивни – с отворен край. Така младите читатели могат сами да развият сюжета. И това са най-модерните практики за създаване на такова съдържание, отговарящо на нуждите на новите хора, на децата, които живеят в този виртуален свят и са вдъхновени от игрите. Но също така ги учи да са творци, да поемат отговорност, да градят сюжета, да очертават пътя.

Друг герой на картата е Петър Шарков, който ръководи академия в Телерик. Той обучава млади хора да се подготвят за дигитално свързания свят, в който живеем. Има също така артисти, които правят интерактивен театър. Има много дигитални предприемачи. Мнозинството от тях създават изцяло нови модели за свързване. Мога да дам пример с Иво Василев, който е изградил една система за лоялност, в която от всичките продажби на клиентите през съответен алгоритъм една част от парите се отделя за избирани от клиента начинания, каузи. То е своебразна банка, в която ти като потребител избираш къде да бъдат насочени средствата.

Каня всички, които имат интерес, да бъдат герои и да се запознаят с THE CHANGEMAKERS. Нека всеки отиде на картата и да направят свой профил там. Тогава общността ще реши кои ще бъдат част от новите герои. Аз съм сигурна, че много хора ще влязат в категорията на хора, които променят България. Ние искаме да я променим заедно и  вярваме, че със споделения ресурс и интелект на всички, които създават градивни идеи, това е възможно!

Интервю на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top