fbpx
Начало » Без категория » Приета е Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2021 година

Приета е Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2021 година

  • bobi
  • 08 апр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Приета е Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2021 година

Министерският съвет прие Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2021 година.

С приемането на Програмата се постига необходимото конкретизиране на мерките и уточняване на списъка на националните и международните конкурси, олимпиади и състезания, за които са осигурени финансови средства за 2021 година, съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Програмата предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби в областта на изкуството и науката, класирани на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или състезание на национално или международно равнище, а в областта на спорта – на първо, второ и трето място на олимпийски игри, световно първенство, европейско първенство, балканско първенство или на първо място на финали на държавно индивидуално първенство или ученически игри чрез еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лева и чрез едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно.

С Програмата за 2021 година се предвижда общо 1401 ученици от държавни, общински и частни училища да спечелят призови места на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания и да получат финансова закрила от държавата по реда на българското законодателство.

Подбраните конкурси, олимпиади и състезания се провеждат през календарната 2021 година и са с доказани високи критерии при излъчване на победителите, мотивират децата за високи творчески, научни и спортни постижения. Приетата Програма за 2021 година представлява логично продължение на Програмите от 2005 година насам за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Нейното ефективно и последователно прилагане е част от грижата за развитието на духовния, творческия и физическия потенциал на младите хора в България.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top