fbpx
Начало » Без категория » От дигитални ползватели към дигитални създатели

От дигитални ползватели към дигитални създатели

  • Lyubina Panayotova
  • 20 апр. 2018
  •  Коментарите са изключени за От дигитални ползватели към дигитални създатели

Министерството на образованието започва голям проект за дигитализация, финансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“

Министерството на образованието и науката започва голям проект за дигитализация, финансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, съобщи пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференцията „Educate to create: от дигитални ползватели към дигитални създатели“.

Той обясни, че по проекта ще има дейности за създаването на достъпно електронно образователно съдържание, за обучение по компютърно моделиране и програмиране от най-ранна възраст, и за обучение на учителите.

Първата дейност е за създаването на отворено образователно съдържание, като учителите и учениците ще създават образователни ресурси, които да могат да се ползват от всички. Учителите ще получат заплащане за това, сега има много образователни ресурси, които са с платен достъп, има и с безплатен достъп, но не съответстват на всички уроци и на всички учебни програми, обясни министър Вълчев. Той каза, че трябва „да се разшири“ обучението по информатика, по програмиране и по компютърно моделиране, като от идната учебна година от трети клас ще има задължителен учебен предмет „Компютърно моделиране“. Той ще се учи в трети и четвърти клас, а в пети клас ще премине в „Информатика“, която се изучава до 11-и или 12-и клас, според профила на училището. В края на проекта ще имаме предложение за променени в учебни програми, които да включват базови умения за компютърно моделиране още от първи клас, заяви образователният министър.Вълчев информира, че в дейностите по интереси ще има допълнителни обучения по компютърно програмиране, но не само в гимназиалния етап, което вече е направено по националната програма „Старт за ИТ кариера“, но и от първи до седми клас. Третата дейност по проекта ще е за обучения на учителите, защото не може да имаме ученици – дигитални създатели, без да имаме хора, които да ги създадат, отбеляза министър Вълчев.

Той съобщи, че близо 1200 ученици са се записали вече в програмата „Старт за ИТ кариера“, която започна с миналогодишните ученици в девети клас, а сега ще има и нов випуск. До три години учениците в програмата трябва да станат 5000. Това е много важно, защото всички сектори в страната ще имат нужда от хора с умения да програмират. Учениците по тази програма са извън тези, които учат в професионалното направление „Информатика“, като голяма част от тях са от математическите гимназии. В програмата „Старт за ИТ кариера“ участват и ученици от други технически и професионални гимназии, обясни образователният министър.

 

Източник: БТА

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top