fbpx
Начало » Без категория » Ако детето заспива трудно и отказва да си ляга

Ако детето заспива трудно и отказва да си ляга

  • bobi
  • 30 апр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Ако детето заспива трудно и отказва да си ляга

За съжаление малките деца не изпитват „естествена потребност” да си лягат. Ние се нуждаем от всичко, което би ги накарало да го сторят! За тази цел трябва да убедим детето, че лягането е толкова неизбежно, колкото и залезът на слънцето.

Предлагам ви един съвсем прост сценарий. Преди всичко избягвайте игрите на действието след вечеря, защото те възбуждат детето и то трудно възвръща спокойствието си. Започнете подготовката с къпане. Повечето майки виждат в къпането само хигиенно средство, докато за детето в тази възраст то е и възможност да си поиграе във водата. По-често му позволявайте да си играе  с вода – така ще бъде и по-чисто. Оставете го да шляпа във ваната колкото иска и самó да ви каже, когато е готово да излезе. (Ако по някаква причина бързате, опитайте се да ускорите операцията.) Дайте му много играчки във ваната, това ще го отпусне и укроти. След къпането детето би могло да си легне леглото и да проведете нежен разговор. Благодарение на него и на майчиното ви присъствие лягането също ще бъде по-лесно преглътнато.

Това е мигът, в който таткото може да се намеси в церемонията. Някои бащи не обичат да четат приказки на деца. Жалко. Не се насилвайте, малкото няма да хареса приказката, ако усеща, че татко не я чете с удоволствие. Други бащи се прибират твърде късно от работа, за да се занимават с детето си – то вече си е легнало. Ако имате късмет да ви се падне съпруг, който обича да чете приказки, би било чудесно татко да сменя мама с четенето. Като четете приказки на детето, вие го научавате на много неща. Показвате му, че го обичате, след като му отделяте от времето си. Показвате му също, че обичате книгите и му давате възможност и то да ги заобича. А интересните разговори, които спонтанно се започват в тези сладки мигове, са истинско откритие.

Когато четете на дете, дръжте книгата така, че то да вижда картинките. Те са от голямо значение. Помогнете му да се научи да „забелязва подробностите” в картинките, като му поставяте въпроси за хората или предметите, изобразени на тях.

Практиката да четете на детето, когато си е легнало, може да продължи, докато то навърши седем или осем години, или пък докато само ви каже ясно, че вече не желае да му четете. Някои родители я прекратяват, щом детето се научи да чете. Това е погрешно, защото дори тогава то още няколко години ще харесва близостта и топлината ви в часа за четене.

Ако обичате да измисляте разни истории, ритуалът на лягането се превръща в истинско чудо! Хлапето ви с особено удоволствие ще изслушва разказите за въображаемо дете, което много прилича на него. Ако никога не сте разправяли приказки на дете, сега е моментът да започнете. Слушателят ви ще хареса приказката, каквато и да е тя. А включите ли забавни звуци, триумфът ви е осигурен. Използвайте един съвсем лесен номер, добре познат на ораторите – от време на време повишавайте и снижавайте тона си като артист. И в двата случая гласът ви ще завладее аудиторията си. От време навреме питайте какво ще стане по-нататък. Детето естествено ще ви каже. Тогава потвърдете: „Точно така. Джони намерил куклата и я върнал вкъщи!”

През първото юношество много деца се боят от тъмното. Защо да се борите срещу страха и да принуждавате изплашеното дете да стиска зъби и да спи в тъмна стая? Нищо не пречи да оставите да свети малка слаба лампа, която да разсее страха му.

Психологическото равновесие на детето ви си струва незначителната сума, която ще дадете за изразходвания ток. И не се безпокойте, че то винаги ще спи на светло. Постепенно потребността му от светлина ще отзвучи и детето ви чудесно ще заспива и на загасена лампа.

Важно е ритуалът на лягането да доставя удоволствие на детето. Добре е то да няма търпение да си легне. Не бива да вижда в този момент порицание, да смята, че брутално го заточават в тъмното, докато останалото семейство се развлича. И нека церемонията по лягането да е приятна не само за детето, но и за родителите.

Из книгата на д-р Фицхю Додсън „Изкуството да бъдеш родител“, изд. Колибри

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top