fbpx
Начало » Анонси » MBA – заклинание за успех в бизнеса

MBA – заклинание за успех в бизнеса

  • Ana Avtova
  • 18 май 2016
  •  Коментарите са изключени за MBA – заклинание за успех в бизнеса

МВА програмите станаха изключително популярни през последните години. И тук нямаме предвид просто специалност Бизнес администрация, позната ни от повечето държавни университети у нас. МВА програмите са тясно специализирани обучения за настоящи мениджъри, които се водят предимно от професионалисти, а не от университетски преподаватели.

В бизнес средите съществува добре изградено мнение, че MBA дипломата ти гарантира добро кариерно развитие. Но дали това наистина е така и дали винаги MBA дипломата е най-доброто, което може да получите в образованието си? Дали „гарантира“ не е твърде силна дума в случая?

Ще се опитаме да дадем отговори на тези въпроси в този материал. Но преди всичко, бързаме да направим едно уточнение. Ни най-малко нямаме намерение да ви отказваме от МВА или пък да ви агитираме да записвате подобна програма. Това е строго индивидуално решение, което всеки млад предприемач или мениджър трябва да вземе сам за себе си.

С какво МВА се различава от другите програми?

MBA не е просто поредната магистърска програма. Има три особени характеристики, които тя притежава, които я правят особено уникална в света на висшето образование:

На първо място, тези програми трябва да притежават акредитации от международни организации. Има три основни независими институции, които присъждат тези признания – AACSB (The Association to Advance Collegiate Schools of Business); AMBA (The Association of MBAs) и EQUIS – (European Quality Improvement System). Само една шепа бизнес училища в света притежават т.нар. „тройна корона“ –   тоест акредитации от трите институции едновременно.

Второ, преподавателите не са типичните мастити академици и професори, които не са работили върху практически задачи през последните 30 години. Не искаме да обидим настоящите преподаватели, но има много такива примери. МВА програмите се водят от хора, притежаващи обширен практически опит. Много от тях са и настоящи мениджъри в сериозни компании. Не подценяваме академичното знание – има си място и за професори. Но болшинството трябва да са практици.

Трето, изискванията за прием са по-строго селективни, отколкото за останалите бакалавърски и магистърски програми. За МВА дори се изисква от кандидатите да имат поне няколко години опит със собствен бизнес или поне на ръководна позиция в друга компания.

Какъв трябва да бъде МВА – кандидатът?

Много студенти, завършили бакалавърска степен, се впускат смело в приключението MBA, без да си дават ясен отговор на въпроса какво да очакват от това обучение и защо въобще го правят. Разбира се, надеждите, че после ще си намерят по-високоплатена и престижна работа обикновено надделяват в отговорите. Практиката показва, че МВА дипломата не винаги осигурява така бленуваната кариера в топ компания.

Много често кандидат-студентите губят фокус за това какво искат да работят след като завършат обучението си. Липсата на подготвени кариерни консултанти, жестоката конкуренция за университетите и недостатъчната информация изкривяват представите за това какво е хубаво да учиш, ако планираш кариера в определен сектор. Затова, накратко казано – МВА не е специалност за всеки. Но от казаното дотук изяснихме какъв не трябва да бъде кандидатът за МВА. А какъв тогава трябва да бъде? Въобще как можете да прецените дали сте готов да се хвърлите в толкова амбициозно начинание?

Първо, МВА програмата е ориентирана към работещите хора. Тя не е просто поредната диплома, която ще имате в своето CV. За да извлечете максимума от нея е необходимо да познавате отвътре процесите, които протичат в една компания. Освен това, работата ви ще ви помогне да усвоите по-лесно и бързо знанията, които придобивате по време на обучението си. Работейки, вие ще имате възможност да правите паралел между теорията и практиката и да комбинирате едното с другото. Това е особено полезно за настоящи мениджъри, които могат да разработват казуси и курсови работи по реалните проблеми, пред които е изправен техният бизнес.

И второ, трябва да имате солидно осигурено финансиране. Вярно е, че основната мисия на образование е да преценява хората по интелектуалните им възможности, а не по финансовите, но в реалността вторите не вредят. Би било много демотивиращо, ако ви се наложи да прекъснете обучението си, само защото не можете да си покриете финансовите условия. При все че програмата отнема само около година и половина, напълно нормално е да предвидите цялото си финансиране.

 

Може да прочетете цялата статия в брой 66/ април/ май 2016 на списание „Образование и специализация в чужбина“. В статията може да научите още за:

 

Какви видове МВА програми има?

Кои са най-добрите университети в чужбина?

Кои са най-добрите университети в България?

Какви са алтернативите на МВА обучението?

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top