fbpx
Начало » Анонси » Южна Корея: Най-успешната образователна реформа

Южна Корея: Най-успешната образователна реформа

  • Chris Vrajilov
  • 25 юли 2019
  •  Коментарите са изключени за Южна Корея: Най-успешната образователна реформа

Южна Корея (или Република Корея, както официално се нарича държавата) е страна, сътворила истинско чудо. През 50-те години, това е разорена от война държава, без никаква инфраструктура или индустрия. Населението е масово необразовано, бедно и живее предимно в селата. За капак на всички половината й територия остава окупирана от комунистическия режим на Север и непрекъснато е под заплаха от нова война.

От страна с такива характеристики може да се очаква днес да е част от третия свят… Но не и Южна Корея. Корейците са изградили просперираща държава, която днес има една от най-силните икономики и висок жизнен стандарт в региона. Причините за това малко „чудо“ са комплексни, но със сигурност образователната система е сред тях.

Корейците са постигнали забележителен успех: населението е 100% грамотно. Но успехът има цена. 

Южна Корея се отличава като най-крайната и, разбира се, най-успешната образователна страна. Корейците са постигнали забележителен успех: населението е 100% грамотно и е начело на международните сравнителни тестове за постижения, включително тестовете за критично мислене и анализ. Но този успех има цена: учениците и студентите са под натиск, учи се много. Талантът не е съображение – защото културата вярва в упоритата работа и усърдието преди всичко, няма извинение за провал. Децата и студентите учат целогодишно, както в училище, така и с преподаватели.

Има историческо обяснение за треската за образование в Южна Корея. По време на династията Чосон (1392 – 1910 г.) да имаш деца, които да изкарат изпита за публична служба в кралския двор, е било сигурен път към социален и материален успех за цялото семейство. Както отбелязва покойният проф. Едуард Вагнер от „Харвард”, дори и тогава е съществувала форма на частно обучение: кандидатите посвещавали години от живота си на подготовката за изпита, а по-богатите семейства хвърляли големи суми за частни учители.

 

В материала четете още:

  • Как се кандидатства
  • Кои са водещите университети
  • Какви са таксите и разходите
  • Възможности за стипендии
  • Намиране на жилище

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top