fbpx
Начало » Анонси » Ще напусне ли Великобритания Европейския съюз?

Ще напусне ли Великобритания Европейския съюз?

  • Ana Avtova
  • 18 май 2016
  •  Коментарите са изключени за Ще напусне ли Великобритания Европейския съюз?

На 23 юни Великобритания ще гласува дали да остане в Европейския съюз или не. Резултатите могат да се окажат решаващи за бъдещето на целия Европейски съюз и за съдбата на много европейци, учещи или работещи на Острова. Референдумът се провежда, тъй като в предизборната си кампания министър-председателят Дейвид Камерън обеща да даде възможност на британците да решат бъдещето на страната по този напоследък наболял въпрос. Той каза, че референдумът ще се състои едва след като предоговори настоящите условия по членството на Великобритания в Европейския съюз.

Камерън успя да осигури редица промени, от които страната да се възползва, включващи промени в плащането на детски помощи на европейски мигранти, в случай, че детето им не живее във Великобритания и възможност да намалят броя на имигрантите от Европейския съюз, идващи да работят в страната, ако нивото им рязко се увеличи.

След успеха при предоговарянето на всички тези отстъпки, Камерън неформално оглави кампанията за оставане в Европейския съюз. Той е подкрепян от лейбъристите, Шотландската национална партия, уелската Plaid Cymru и либерал-демократите. В подкрепа на оставането в ЕС са и много бизнес и научни организации. Scientists for Europe, Women for Europe и Healthier in the EU са само част от групите, които активно се опитват да уверят хората, че е важно да гласуват за оставане.

От другата страна на барикадата са част от съпартийците му от консервативната партия, както и водената от Найджъл Фараж партия UKIP, базираща по-голямата част от политиките си на ситуацията с мигрантите от ЕС; няколко представители на лейбъристите и ирландската Democratic Unionist Party.

Теоретично депутатите не трябва да се съобразяват с вота от референдума, но ще бъде политическо самоубийство за тях да не направят това, което народът иска. Това не е първият път, когато британците ще могат да гласуват, за да решат дали да останат в Съюза или не. Подобно допитване бе организирано и през далечната 1975 година. Вотът тогава показва, че британците предпочитат да останат част от Европейската икономическа общност.

 

Може да прочетете цялата статия в брой 66/ април/ май 2016 на списание „Образование и специализация в чужбина“. В статията може да научите още за:

 

Какво всъщност би се променило ако Великобритания излезе от ЕС?

Каква е позицията на университетите в Обединеното кралство?

Какви са настроенията сред избирателите?

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top