fbpx
Начало » Анонси » Фармация – трудна специалност, но сигурна професия

Фармация – трудна специалност, но сигурна професия

  • Ana Avtova
  • 17 май 2016
  •  Коментарите са изключени за Фармация – трудна специалност, но сигурна професия

Фармацията (от старогръцки: фармакон – лекарство) е наука, която е своеобразна пресечна точка на медицината, химията и биологията. Основен предмет на изучаване е взаимодействието между медикаментите и организма. Фармацевтите са регулирана професия и обучението е съобразено с редица държавни изисквания в практически всички страни по света.

Това си има своите предимства. За фармацевти винаги ще има работа, а образованието  като цяло е на много високо ниво. Разбирането на лекарствата и основни понятия в медицината са полезни умения, които могат да ви послужат през целия ви живот.

Специалността се преподава както в медицински университети, така и в широко профилирани изследователски университети. Разбира се, има множество възможности за следване както в България, така и в чужбина. В този материал ще се постараем да поговорим за всички тези възможности.

Какво е особеното на обучението

Обучението по фармация обикновено се провежда само в редовна форма и е с продължителност 5 години (10 семестъра). Тоест – завършващите получават директно степен „магистър“.

В рамките на 9 семестъра се изучават множество фундаментални и специализирани фармацевтични науки. Важна част от образователния процес са и минимум две учебни практики, както и минимум една учебно-производствена практика в лабораторни условия.

И това не е всичко. Преди да завършат, бъдещите фармацевти трябва да изкарат 6 месеца преддипломен стаж. Процесът е под надзор на ментор от висшето училище, като впоследствие студентите предават доклади за опита, който са натрупали. Важно е да се отбележи, че тук се получава и мнение от работодателя, който споделя впечатленията си от кандидат-фармацевта. В преподаването участват специалисти и по медицина, фармация, химия и биология, които често имат практически опит или преподават, и в други свързани специалности.

Какви качества трябва да притежава фармацевтът
Фармацевтите често се шегуват, че на първо място трябва да разбират от разбиване на кодове, за да могат да прочитат правилно пословичния краснопис на лекарите. А понякога го казват и без да се шегуват… Но нека да се концентрираме върху по-сериозните изисквания. Добрите фармацевти имат афинитет към природните науки като химия и биология още от училището. Ако искате да следвате фармация – залягайте над тези два учебника още от средното училище.

Познанията, които ще натрупате, ще помогнат както по време на следването, така и в професионалния живот. Следващото нещо, което трябва да отбележим, е добрата памет. Може да звучи пресилено, но ще се изненадате колко много трябва да запомнят фармацевтите по време на обучението си. Като се започне с имената на химични съставки и медицински състояния и стигнем до самите медикаменти.

 

Може да прочетете цялата статия в брой 66/ април/ май 2016 на списание „Образование и специализация в чужбина“. В статията може да научите още за:

 

Къде се изучава в България?

Къде се изучава в чужбина?

Какви са възможностите за кариерна реализация?

Къде се признават дипломите за фармацевт?

 

КАК ДА СИ КУПЯ:

Направете поръчка на телефон в София 02/ 961 62 63 или да ни пишете на office@studyabroad.bg

Цена: 5 лв.

Доставка с куриер за сметка на получателя.

 

Начин на плащане: 


– по банков път – BG43FINV91501000167419, Първа инвестиционна банка, Маркет Тренд ЕООД

– с наложен платеж при доставка с куриер

 

– с пощенски запис на адрес: София 1404, ул. Твърдишки проход № 27, ет. 8, офис 36, Даниела Йорданова Стоянова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top