fbpx
Начало » Анонси » ТЕМА НА БРОЯ: Журналистика

ТЕМА НА БРОЯ: Журналистика

За журналистиката може да се каже много. Това е една от най-всеобхватните специалности. Днес за предговор към специалността сме ви подбрали един цитат, който намерихме онлайн. Изключително много ни впечатли и вярваме, че е подходящ за начало. То е на човек, който се казва Валентин Бояджиев.

„През есента на 1968 година в списъка на университетските специалности бе възстановена дисциплината „Журналистика”. Висшето образование по новинарство у нас се ражда през 50-те години на миналия век. В съществуващата тогава катедра „Журналистика” се обучаваха около 20-тина младежи и девойки. Лекции четяха също около 20-тина преподаватели, повечето дошли от редакциите на вестниците, радиото и телевизията.

Плакатът, който публикуваме е от преди 5 години, когато в Алма матер тържествено бе отбелязана тази историческа дата. Затова и надписът на плаката е „45 години не стигат!”. На него личат неколцина от професорите, доцентите и асистентите, обучавали няколко поколения български журналисти. Повечето от тях вече не са между живите… От тази среща в университета тогава ми остана едно видео, което си го пускам, за да си спомня колегите – младите и старите.

Хубавото е, че от някогашната „Катедра по журналистика” се роди и разви днешният Факултет по журналистика.

 

В материала четете още:

  • Видове журналистика

Най-добрите университети по Журналистика в света за 2023

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top