fbpx
Начало » Анонси » Савина Николова: Най-важните неща, които научаваш в чужбина, не са тези, които преподават в университета

Савина Николова: Най-важните неща, които научаваш в чужбина, не са тези, които преподават в университета

  • Ana Avtova
  • 17 май 2016
  •  Коментарите са изключени за Савина Николова: Най-важните неща, които научаваш в чужбина, не са тези, които преподават в университета

Често свързваме обучението в Италия със специалности като мода, театър, графичен дизайн или други визуални изкуства. Няма как иначе – страната все пак е родината на съвременното европейско изкуство. Но образованието на Апенините далеч не се изчерпва само с това. 

Знаете ли, например, какви са възможностите за изучаване на специалности в сферата на медиите, рекламата и дигиталния маркетинг? Благодарение на консултантите от SkyLines се свързахме със Савина Николова, която е завършила бакалавърска програма и в момента учи магистратура в престижния Universittà Cattolica del Sacro Cuore (UCSC). С нея поговорихме за образованието в Италия като цяло, за начина на кандидатстване и за живота на Апенините. В следващите редове ще научите и кое е най-важното, което човек получава от престоя си в чужбина според нея.

Бихте ли се представили с няколко думи:

Казвам се Савина и съм родена малко след Прехода. От 4 години живея между София и Милано, завърших бакалавърска програма по Медия и реклама, след което работих известно време към университета и се занимавах с дигитална реклама. В момента уча магистратура, с която ще съм изцяло заета още поне 4 месеца…

Как избрахте специалността си? Какво ви привлече в нея?

Стана много спонтанно, след като прекарах няколко месеца на стаж в един т. нар. „co-working space”. Там разбрах, че дигиталният свят предлага много креативни възможности, за които преди това не бях подозирала. Като започнем от уеб-дивелопъри и специалисти по социални медии и стигнем до копирайтъри и дизайнери.

По същото време се занимавах и с отварянето на Gelateria Naturale – малък домашен сладоледен салон в София, където поради липса на начален капитал трябваше да правя всичко… Както всички знаем, България е перфектното място за
усвояване на мултитаскинг-а.

А защо точно в Италия, в Universita Cattolica? Какво наклони везните, в крайна сметка?
Мястото, езикът (който тогава почти не знаех), храната, хората, климатът… Когато избираш къде да инвестираш бъдещето си, това са изключително важни неща. После идва университетът, който предлага много добри контакти с частния сектор и съответно адекватни възможности за реализация на пазара на труда.

Как премина кандидат-студентският процес? Има ли нещо, за което трябва да предупредите бъдещите кандидати?

Процесът на кандидатстване в повечето случаи е еднакъв за всички италиански университети. Като цяло при частните всичко протича по-плавно и лесно. От тази година прие-
мът в Католика е изцяло дигитализиран, кандидатства се чрез онлайн платформа, към която се прилагат преведена диплома, CV и мотивационно писмо. При мен имаше и интервю на живо.

Важно е всички, които искат да кандидатстват в Италия да имат предвид, че няма нужда от легализиране на документите, достатъчен е само официален превод, което улеснява доста нещата.

Ако трябва да определите едно най-важно нещо, което научихте по време на обучението си в университета, кое би било то?

Със сигурност най-важните неща, които научаваш, когато излезеш от зоната си на комфорт, не са тези, които ти преподават в който и да е било университет. Ставаш по-силен, борбен, самостоятелен. С две думи – разбираш, че не всичко, което хвърчи, се яде.

Определено университетът има своята роля в живота ти, но ценните уроци ги научаваш навън, когато трябва да си платиш сметките за ток и не знаеш как става това, или когато ти се дояде баница и трябва да си я направиш сам.

Кое беше най-трудното нещо по време на обучението ви?|

Трудна за мен беше промяната, колкото и близка да е италианската култура до нашата. Не разбирах как тези хора влизат с обувки вкъщи и ядат салата за десерт.  Сега вече не се и опитвам да го разбера, просто живея в своята култура чрез асимилация на всичко, което намирам за интересно и обогатяващо.

Какви възможности за развлечения предлага Италия и остава ли достатъчно свободно време от ученето?

Време за забавление винаги има, особено ако си в Италия, където то е не просто начин на живот,  но и нещо повече – религия, ценност. Зависи много от теб как си разпределиш времето, обикновено имаш около месец да учиш преди сесия. Но ако си наблягал на материала още по време на лекциите, можеш да се явиш на т.нар. предварителни изпити, които са веднага след като свърши семестърът. Тоест нямаш време за допълнително учене, но пък изпитите обикновено са по-лесни.

Какви са бъдещите ви планове? Бихте ли се завърнали в България, за да приложите наученото?
Преди седмица бях в София и обиколих по-големите рекламни агенции, повечето хора в тях са страхотни, но пазарът у нас е твърде затворен и потребителите все още смятат бранда за нещо, от което биха могли да получат намаление или промоция, но не са узрели, за да изграждат връзки и да бъдат активни.

Възможностите за развитие не са тези, които би ти дала една западноевропейска рек-
ламна агенция, но всичко е много комплексно. Със сигурност в момента искам да работя върху себе си, да обикалям света и да „крада” идеи.

След няколко години виждам себе си и семейството си между България и Италия с бизнес стратегия и натрупан капитал за инвестиция у нас.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top