fbpx
Начало » Анонси » Германия – какво всъщност означава „Fachhochschule”

Германия – какво всъщност означава „Fachhochschule”

  • Ana Avtova
  • 18 май 2016
  •  Коментарите са изключени за Германия – какво всъщност означава „Fachhochschule”

Германия е сред най-популярните дестинации за българските кандидат-студенти. Образованието е (почти) безплатно, на много високо ниво и има много програми на английски език. В страната има и значителна българска общност, която според някои източници наброява над 100 000 души. Германците имат славата на техническа нация и неслучайно професионалното образование също е на почит във Федералната република. Ако се интересувате от инженерни науки и образование в чужбина, то сигурно сте помислили и за обучение в Германия.

Висшето образование в Германия

Интересен факт е, че процентът на германците с висше образование е доста по-нисък от средния за Европа. Причината за това се корени в силното средно професионално образование в страната, което подготвя хора директно за пазара на труда след училище. Доброто средно образование е добра основа за доразвиване на познанията в университет.

Университетите в Германия могат да се разделят на два основни типа:

  • Класически университети (Universitat)
  • Университети за приложни науки (Fachhochschulen)

В този материал ще се концентрираме именно върху втория тип висши училища. „Университети по приложни науки“ е най-често срещаният превод на думата „Fachhochschulen”, но можете да ги срещнете и като „Професионални висши училища“.

Какви са особеностите на тези висши училища

Fachhochschule-то е много характерна за немската образователна система институция, специализирана в даден сектор. Този тип висши училища е създаден в Германия, но впоследствие се възприема и от другите немскоговорящи страни като Австрия, Швейцария и Лихтенщайн.

Първоначално издават специфични дипломи, но през последните години беше направена реформа, според която квалификациите, издавани от класическите университети и от професионалните такива, вече се признават като равностойни. Единствената разлика по отношение на дипломите е, че професионалните университети не предлагат докторантски програми. Това означава, че там не се извършват и научни изследвания.

Обучението в университетите по приложни науки има много по-силна практическа насоченост. Често предлагат съвместни програми с частния бизнес или други висши училища. Бакалаврите в тези университети обикновено си намират реализация на пазара на труда сравнително бързо и рядко продължават обучението си в магистърска степен.

Може да прочетете цялата статия в брой 66/ април/ май 2016 на списание „Образование и специализация в чужбина“. В статията може да научите още за:

 

Какви са изискванията за прием?

Какви езикови сертификати могат да ви потрябват?

Кои са най-престижните „Fachhochschulenвъв Германия?

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top