fbpx
Начало » Анонси » България – мениджмънт в частните университети

България – мениджмънт в частните университети

  • Ana Avtova
  • 18 май 2016
  •  Коментарите са изключени за България – мениджмънт в частните университети

В този брой ще говорим доста за специалност МВА. Но истината е, че тези програми не са за всеки. Не само защото приемът е изключително труден и изисква предишен стаж, но и защото натоварването е много голямо. 

Но, където има търсене, има и предлагане. Все повече хора искат да притежават (или да подобрят своите) управленски качества. Доброто образование е най-сигурният път към тази цел. Частният сектор се ориентира по-бързо към
очакванията на пазара, което обяснява големият брой частни висши училища, които вече предлагат обучение по мениджмънт. В този материал ще се концентрираме именно върху тези университети и програми. Трябва да ги разгледаме отделно от държавните, тъй като те често имат различни такси, изисквания за прием и методология на обучението.

Защо специалност Мениджмънт

Преди да стигнем до самите университети, нека да обърнем внимание на специалността. Защо мениджмънт? Много пъти, когато говорим за тази специалност, сме споменавали, че светът е пълен с успешни бизнесмени, които не са завършили висшето си образование въобще. Да не говорим за специалности като МВА или Мениджмънт. Защо тогава образованието е толкова важно?

Отговорът е много просто. Ако имате техническия или предприемачески гений на хора като Стив Джобс, Ричард Брансън или Бил Гейтс, то най-логично е да напуснете образователната система и да се концентрирате върху работата си. Но горчивата истина е, че повечето хора го нямаме.  За щастие има алтернатива, която може да ви изстреля към света на големия бизнес. И да, това е именно престижното образование.

Бакалавърски и магистърски програми

Частните университети предлагат както бакалавърски, така и магистърски програми в сферата на администрацията и управлението. Логично, бакалавърските програми са по-широко профилирани. Там можете да получите както мениджърски умения, така и познания от сферата на икономиката, корпоративното право и т.н.

Магистратурите са по-тясно профилирани. Изучават се и дисциплини, свързани с управлението на бизнес процесите, като бизнес информатика, например. За да извлечете максимум полза от магистърските програми, не е зле да имате някакъв опит или да работите в момента. Да, това не е задължително изискване като при МВА програмите, но определено помага.

Може да прочетете цялата статия в брой 66/ април/ май 2016 на списание „Образование и специализация в чужбина“. В статията може да научите още за:

Какви са изискванията за прием?

Кои са най-добрите университети?

Какво остана извън класациите на МОН?

Какви са предимствата и недостатъците на частните университети?

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top